Tradycja
Nasze pieczywo produkowane jest według tradycyjnych receptur i wypiekane jest w tradycyjnym piecu węglowym. Jako jedni z nielicznych - pozostając wiernym tradycji – opieramy się na długotrwałym i bardzo czasochłonnym procesie technologicznym, opartym się na pracy rak ludzkich, ograniczając zmechanizowanie do minimum. Nasi piekarze w każdy bochenek własnoręcznie wyprodukowanego chleba naprawdę wkładają swoje serce i duszę. Dzięki temu, chleb ma nie tylko swój niepowtarzalny smak, ale również charakteryzuje się wysoką jakością.
Nasze pieczywo poddane jest bardzo pracochłonnemu i bardzo czasochłonnemu procesowi produkcji, na który w dzisiejszych czasach decyduje się naprawdę bardzo niewiele piekarń. Na pewno jesteśmy jedną z nielicznych, a być może nawet jedną z kilku ostatnich, stosujących taką technologię. 15 godzinny proces produkcji składa się z 5 faz:
- Fermentacja wstępna
- Przed-kwas
- Pół-kwas
- Pełny kwas
- Ciasto i wypiek
Dla porównania, proces technologiczny w nowoczesnych, zmechanizowanych piekarniach odbywa się w ciągu zaledwie chwili. Ponadto, zawiera wiele dodatków chemicznych – spulchniaczy, polepszaczy i wiele innych substancji.
Najkrócej, oba procesy technologiczne można porównać do potraw domowej kuchni, w którą wkłada się wiele czasu i serca w ich przygotowanie (nasza technologa), w konfrontacji do potraw typu instant: gotowa mieszanka zalana wodą, dobrze wymieszana i już... (technologia oparta na polepszaczach). I to właśnie odróżnia nas od innych.